Izamal, een klein stadje in Yucatan. Een bijzondere plek doordat de gebouwen er allemaal een gele kleur kregen. Een plek die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis in Mexico. Van de kleur alleen al ben je instant vrolijk en het is super fotogeniek.

Begraafplaats Hoctun

Wanneer je van Mérida naar Izamal rijdt kom je door het dorpje Hoctun. Neem hier even de tijd om uit te stappen en de begraafplaats te bezoeken. (Ik kreeg die tip door van een Belgische die al tien jaar in Mexico woont, bedankt!) Voor ons Belgen klinkt dat wat luguber maar dat is dan ook omdat wij daar van die saaie, grijze, plaatsen van hebben gemaakt. Als je de film ‘Coco’ hebt gezien weet je dat ze het in Mexico anders (en beter) aanpakken. De begraafplaats van Hoctun is naar verluid een van de mooiste, meest kleurrijke, van Yucatan.

Wat te doen in Izamal?

Izamal is niet groot. Met enkele uurtjes ter plaatse heb je eigenlijk voldoende om het centrum gezien te hebben. Maar omdat wij met twee kleine kinderen reisden namen we graag onze tijd en bleven we er toch een 24 uur.

Wandelen door de gele straatjes

Wandelen door de gele straatjes is op zich al bijzonder. Neem je tijd om rond te lopen en foto’s te nemen. Kies bij voorkeur voor een outfit die niet te hard vloekt met geel, het is maar een tip 😉

Je kan het stadje ook doorkruisen met de paardenkoets. Ik ben daar nu zelf niet zo een giga fan van maar de kinderen kunnen zeer overtuigend zijn. We kregen ook net een stevige bui te verwerken, zo zaten we in elk geval droog.

Bezoek Convento de San Antonio de Padua

Dit gebouw staat in het centrum van Izamal en kan je niet missen. Het is een oud klooster dat je vrij kan bezoeken, enkel voor het museum gedeelt betaal je een toegang.

Beklim een oude Maya tempel

Er zijn nog enkele oude Maya tempels in de stad te vinden. Kinich-Kakmo was de tempel gebouwd voor de zonnegod. Deze kan je nog beklimmen voor een mooi uitzicht over de gele stad.

Waar eten in Izamal

Wij gingen lunchen bij Kinich, vlakbij de oude tempel. Een gezellig restaurant met speeltuin voor de kindjes. De cocktails waren top!

Voor het avondeten gingen we langs bij Los Arcos. Een bijzonder mooi kader waar het super gezellig zitten is.

In beide restaurants serveren ze de Yucataanse keuken en die is niet helemaal zoals de Mexicaanse keuken. Bovendien is het Engels in de regio niet super goed en mijn Spaans bleek een pak minder dan ikzelf had gedacht. Dat heeft in beide restaurant tot hilarische situaties geleid maar helaas niet tot lekker eten. Gelukkig is er altijd guacamole. Ik ben ervan overtuigd dat je hier wél lekker kan eten. Probeer gewoon gerechten met ‘negro’ te vermijden als zwart én pikant eten niet je ding is. Een gin-tonic maya kan lekker klinken maar is het niet.

Waar verblijven in Izamal?

Wij bleven een nachtje slapen bij B&B Machen Ché. Een oase van rust op wandelafstand van het centrum. Super vriendelijke mensen en een klein paradijs.