Enkele dagen geleden realiseerde ik me plots dat we, zonder het goed en wel te beseffen, in een “het is jouw beurt” relatie verzeild zijn geraakt.
Ik had het moeten zien aankomen
Het begon eigenlijk al jaren geleden met het uitlaten van Ozzy, onze mops. We wonen op een appartement en de hond ’s avonds een plasje laten doen betekent dus uit de zetel komen, naar beneden, de garage door en naar buiten. In de zomer valt dat nogal mee. Bij vriesweer is dat absoluut niet fijn. Tel daar nog een hond bij die zich niet laat opjagen en dan kom je dus in een “het is jouw beurt, ik ben gisteren al geweest” discussie terecht.
Om die discussie stop te zetten besloten we een beurtrol in te voeren. Zo laten we elk om de beurt Ozzy buiten voor zijn plasje. Een duidelijke afspraak.
En dan komt er een baby
De eerste maanden nam ik de nachten voor mijn rekening. Ik was nog thuis en mijn man moest gaan werken. Het leek me logisch. Maar dat zwangerschapsverlof is helaas van beperkte duur en voor je het weet sta je weer in de file op weg naar je werk. Mijn man heeft het geluk een iets vastere slaper te zijn dan ikzelf, dus tegen de tijd dat hij Mona had gehoord en uit bed was gesukkeld was ik eigenlijk al terug. Al kan dat ook een bewuste tactiek zijn.
Tijdens de zwaardere periodes waarin Mona het kot op stelten zette hadden we afspraken. Alles voor 3u was voor mij, alles na 3u voor mijn man (of omgekeerd).
En ook het weekend is ondertussen een beurtrol geworden. Diegene die op zaterdag opstaat mag zondag blijven liggen en omgekeerd.
Hoe we daarin terecht zijn gekomen?
Het is organisch gegroeid. In het begin was het stilzwijgend. Dan keken we naar elkaar met de “ik ben net al geweest sta jij nu maar eens recht” blik.
Maar zo zijn we dus langzaam in onze “het is jouw beurt” relatie gesukkeld. Maar erg vind ik dat nu ook niet. Het is op z’n minst duidelijk.
Hebben jullie afspraken of is het bij jullie diegene die het beste kan doen alsof hij/zij slaapt die wint?
Marthe
Tot aan het einde van de borstvoeding (7,5m) stond ik meestal op omdat onze dochter toch meestal wou drinken. Daarna hebben we een beurtrol afgesproken: elk een nacht op opstaan en zo afwisselen. Sins een paar weken slaapt ze redelijk door en staat diegene op die het gehoord heeft. Of porren we de andere ?
Annelies
Haha, dat klinkt zoooooo herkenbaar! Mona slaapt hier nu ook sinds haar 9 maanden door. En dat is wel een verademing moet ik zeggen 🙂
Ester
Haha zeer herkenbaar!!
We hebben hier niet de ‘voor-3u of na-3u’ regel. De nachten zijn hier tegenwoordig redelijk kalm, dus wie het hoort, gaat eens kijken. Tenzij het een rotnacht is, dan stampt de ene da andere wel eens wakker.
Hier zijn ’t vooral de ochtenden. Die starten tussen 6u en 6u20, dus hier zitten we met een duidelijk beurtrollen systeem :D. Vooral in het weekend wordt hier groot gebruik van gemaakt. Want diegene die mag uitslapen, rekt het dan schaamteloos tot 10u00. Héérlijk 😀
Annelies
De ‘voor-3u of na-3u’ regel is hier vooral wanneer het echt zware nachten zijn. Maar sinds een goeie maand slaapt Mona ook eindelijk door. Hier wakker tussen 6 en half 8. Als het mijn beurt is, is het 6u. Is het mijn man zijn beurt, is het half 8 🙂 En wij wonen op één van de drukst bezochte zondagsmarkten van het land. Dus diegene die zondag mag uitslapen moet oordoppen bovenhalen want anders ben je ook om 6u wakker door de markt… 🙂