Hoeveel uren moet een peuter slapen?

17

Dit is misschien een rare blogpost. En ik hoop echt dat het niet verkeerd overkomt. Ik klaag niet en ik besef dat er heel wat onder jullie zijn die nog steeds vaak moeten opstaan ‘s nachts. Maar ik ben ook maar een mama en dus ook bezorgd. En nu ben ik een beetje bezorgd over het aantal uren slaap van mijn dochter.

Ze sliep door vanaf 9 maanden

De eerste weken/maanden waren pittig. Nachtvoedingen die overgingen in draaien op de buik en niet teruggedraaid geraken. En dan werd dat opstaan voor een verloren tut. Maar op 9 maanden was dat voorbij en sliep ze door. Er waren periodes waarin ze standaard om 6 uur wakker was. Vervolgens waren het weer enkele weken rond 7 uur. Daarmee kon ik leven. Ik ben geen ochtendmens en alles voor 7u is nacht!

Maar nu slaapt ze zoveel

Mona (bijna 19 maanden) slaapt al enkele weken heel erg goed én lang. Ze gaat tussen 19u en 19u30 naar bed. Dat is telkens hetzelfde ritueel. Opfrissen of een badje, flesje, tanden poetsen en een verhaaltje lezen. Ze zegt “slaapwel”, het licht gaat uit en we horen haar niet meer. Door de week moeten we haar wakker maken om op tijd te kunnen vertrekken. Als we ze laten liggen slaapt ze makkelijk tot 8 – 9 uur. Dat is meer dan de klok rond.

Dutjes

In de crèche doet ze nog 1 dutje, na haar middageten. Maar in het weekend zijn dat er nog twee. Ze is dan rond 9u wakker, gaat om 11u terug in bed voor een dut van een kleine 2 uur, rond 15u30 is het opnieuw tijd voor een dutje en ten laatste om 20u ligt ze in bed.

Dat is wel te nuanceren. Ze slaapt goed in haar vertrouwde omgeving en dutjes in de buggy lukken (soms) ook wel. Maar in het reisbed op locatie stoot vaak op wat protest. Ook als we in het weekend op stap zijn doet ze meestal maar 1 dut. 

Slaapt ze dan niet teveel?

Dat wil dus zeggen dat ze in het weekend soms maar 7 uren op een dag wakker is. In de week is het meer. Maar toch!

En ja, ik maak mij daar soms zorgen over. Want ze is niet ziek, heeft geen koorts, … en toch slaapt ze best veel. Maar langs de andere kant geeft ze het ook aan. Als ze moe is zegt ze “slapen” en dan weet ik dat het tijd is voor haar bedje. Soms onderbreekt ze me zelfs tijdens het voorlezen van een verhaaltje. Dat gaat ze recht zitten in haar bed, kijkt ze me aan en zegt “slapen!” Wat zoveel wil zeggen als “zwijg moeder, ik ben moe en laat me gerust.”

Ik kan weinig info vinden over het aantal uren slaap dat een peuter nodig heeft. Het komt erop neer dat het verschillend is per kind. Dat klinkt logisch, maar daar ben ik ook niet veel mee.

Heb ik nu gewoon een kind dat graag slaapt en haar rust nodig heeft? Want als ze wakker is, is ze ook echt wakker en mega actief. Misschien moet ik er ook mijn hoofd niet over breken en er gewoon van genieten zolang het duurt. Want voor hetzelfde geld sta ik volgende week weer om 6 uur aan haar bed. Jullie hebben nu waarschijnlijk zoiets van “zwijg, wees blij en stop met zagen.”

Hoe zit het bij jullie? Slapen jullie kinderen ook zo lang en hoeveel dutjes doen ze overdag?

peuter wakker
Even uitrekken…
lachende peuter
and smile…

17 REACTIES

 1. Onze dochter (bijna anderhalf) doet sinds kort ook maar één dutje meer overdag (een goeie 2 uur). Haar nachten zijn van ongeveer halfacht tot halfzeven ‘s morgens. Uitslapen kent ze niet :-). Toen ze nog twee dutjes deed zat ze er alweer in om 8 uur, als ze om halfzeven wakker was. Ik probeer haar ritme te volgen, en steek haar erin voor een dutje als ze écht lastig wordt, maar probeer wel het ritme te behouden want daar heeft ze echt nood aan.
  De verzorgsters in de crèche bij ons zeggen dat het heel afhankelijk is van kindje tot kindje. Zo hebben zij kindjes van 9 maand die maar één dutje meer doen, en kindjes van bijna 2 die nog altijd twee dutjes nodig hebben. Ze moeten ook veel leren en verwerken op een dag, en eens ze kunnen stappen verbruiken ze ook veel meer energie…

  • Ja inderdaad, het verschilt zo per kind! En inderdaad, ze verbruikt wel mega veel energie als ze wakker is. Ze zit geen 2 seconden stil dan

 2. Natuurlijk maak je je zorgen, je bent een moeder. Maar mij lijkt het dat Mona heerlijk kan slapen en wat leuk ook dat ze dit zo mooi kan aangeven! Misschien is ze aan het groeien of iets nieuws aan het leren?

 3. Heel herkenbaar! Mijn dochtertje is bijna 2,5jaar en slaapt ook veel! Ze gaat slapen rond half zeven, zeven uur en slaapt de laatste weken zeker tot half 8. Ze doet overdag ook nog een dutje van 2uur in de crèche en als ze thuis is soms langer… ik vraag mij echt af hoe zij dit gaat volhouden als ze in januari start met school. Ze heeft wel altijd veel slaap nodig gehad en als ik naar mezelf kijk, ben ik ook wel zo iemand ? Verder denk ik ook dat de naderende winter daarmee speelt. Het is vroeger donker en later ligt waardoor ze niet wakker wordt door licht en dergelijke van buiten. Maar ik heb ook heel vaak dezelfde bezorgdheid of ze niet ziek is of er iets is, maar sommigen hebben gewoon veel slaap nodig en daar moeten we van mee profiteren denk ik… ?

  • Oh blij om te horen dat ik al niet de enige ben met een dochter die veel slaapt. En dat ik ook niet de enige ben die zich daar wel eens zorgen over maakt … Kleine slaapkopjes. En idd, ik slaap ook graag. Ze zal het wel van ergens hebben zeker.

 4. Ons dochtertje (14maanden nu), is altijd al een slapertje geweest. Vanaf 3 weken sliep ze door van 22u30 tot 6u30 (een zegen voor ons, wij hebben allebei onze slaap nodig). Nu slaapt ze van 19u tot 8-9u (als ze mag uitslapen), in de week moeten we ze ook echt wakker maken om 6u30. Elke namiddag slaapt ze van 12 tot 15u à 16u. Als ze in de namiddag minder slaapt dan dat, hebben wij écht een vervelend kindje, dus ze heeft haar slaap echt nodig. De voormiddag zit ze ook geen moment stil en ook ‘s avonds is het een bezig bijtje. Kindje gelukkig, mama gelukkig :). Pluspunt aan dat dutje : mama krijgt heel veel gedaan in het huishouden …

   • Ja, altijd al geweest, tot vele frustraties van collega-mama’s. Ik durf het amper te zeggen dat ik een goed slapertje heb, reacties die je krijgt .. (in de trend van : Jij moe? Jouw kindje slaapt tenminste goed.)

 5. Bij ons ook zo! Lilou is soms wakker om 8u30 en wil terug slapen om 10u. Dan maken wij ze meestal na een uur of twee wakker om te eten en na twee uur op gaat ze opnieuw makkelijk drie uur slapen of meer, vaak moeten we ze wakker maken. In de creche slaapt ze ook veel minder maar bij oma zoals thuis.
  De grote zussen waren ook zo en hebben ook heel lang smorgens geslapen vergeleken met andere kinderen. Maar alledrie waren ook altijd heel actief bij de wakkere momenten. Je hebt een top dochter! Geluk hebben we toch?

  • Amai. Jij hebt er meerdere die zo goed slapen? Ik heb altijd schrik dat dat bij een tweede nooit meer zo zal zijn. Je geeft me hoop!

   • Hier nog 2 goede slapers! Mn oudste meisje is bijna 19 maanden, die slaapt al door vanaf 3 weken, en dan ook gewoon nachten van 12, 13 uur. En we hebben nu een meisje van anderhalf maand. Die slaapt al vanaf de kraamweek door ?

 6. Ik herken dit zo hard en durfde nergens met mijn vraag terecht, problemen met weinig slapen zijn zo gevoelig. Tot 1 jaar super slecht geslapen en dan werd dat langer en meer. Ook klokje rond en twee dutjes van 2u. Ze is nu 2j en slaapt nog steeds heel veel. Van 20u tot 8u en dan nog een dutje van 11u tot 13u (3u). Ik heb leren accepteren dat zij zoveel slaap nodig heeft. Gelukkig kan ze ook zonder slaap, als we weg zijn en dat is ze ook nix vervelend.

 7. Bedankt, een leuk artikel dat heel herkenbaar is voor mij! Onze dochter van 19 maanden is ook een klein slaapkopje die ‘s avonds om 18u gaat slapen en niet voor 7u ‘s ochtends wakker is. Geweldig! Zeker nu wij er een tweede kindje bij hebben van ondertussen 2maanden oud (die overigens ook al lekker begint te slapen).

  Wanneer ik dit aan andere mensen vertel krijg ik ook vaak jaloerse blikken… “jij hebt geluk” zeggen ze dan altijd. Voor een deel klopt dit natuurlijk wel maar dit is, bij ons toch, ook niet uit de lucht komen vallen.

  Je zal mij nooit horen beweren dat wij de code gekraakt hebben om een kind dat van nature uit niet goed slaapt om te toveren in doornroosje maar ik durf er wel voor wedden dat ik er direct voor kan zorgen dat mijn dochter van een goede slaper in een slechte slaper verandert.

  18u in bed is voor mij heilig en dit is best vroeg waardoor wij vaak op leuke activiteiten en bijeenkomsten als eerste vertrekken. Ons dochtertje is ook geen fan van dutjes op locatie dus zorgen wij ervoor dat ze zo veel mogelijk thuis kan dutten (1 uurtje na het middageten maar eens overslaan kan ook geen kwaad). Toen ze ongeveer 7 maanden oud was kwam er veel protest bij het slapengaan maar wij kozen een aanpak waar wij in geloofden en moesten het been stijf houden gedurende een paar weken.

  Dus Annelies en andere mama’s in de comments : Proficiat!
  Proficiat met het faciliteren van het geluk te hebben dat jullie kindjes goed slapen 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.