Dit is misschien een rare blogpost. En ik hoop echt dat het niet verkeerd overkomt. Ik klaag niet en ik besef dat er heel wat onder jullie zijn die nog steeds vaak moeten opstaan ’s nachts. Maar ik ben ook maar een mama en dus ook bezorgd. En nu ben ik een beetje bezorgd over het aantal uren slaap van mijn dochter.

Ze sliep door vanaf 9 maanden

De eerste weken/maanden waren pittig. Nachtvoedingen die overgingen in draaien op de buik en niet teruggedraaid geraken. En dan werd dat opstaan voor een verloren tut. Maar op 9 maanden was dat voorbij en sliep ze door. Er waren periodes waarin ze standaard om 6 uur wakker was. Vervolgens waren het weer enkele weken rond 7 uur. Daarmee kon ik leven. Ik ben geen ochtendmens en alles voor 7u is nacht!

Maar nu slaapt ze zoveel

Mona (bijna 19 maanden) slaapt al enkele weken heel erg goed én lang. Ze gaat tussen 19u en 19u30 naar bed. Dat is telkens hetzelfde ritueel. Opfrissen of een badje, flesje, tanden poetsen en een verhaaltje lezen. Ze zegt “slaapwel”, het licht gaat uit en we horen haar niet meer. Door de week moeten we haar wakker maken om op tijd te kunnen vertrekken. Als we ze laten liggen slaapt ze makkelijk tot 8 – 9 uur. Dat is meer dan de klok rond.

Dutjes

In de crèche doet ze nog 1 dutje, na haar middageten. Maar in het weekend zijn dat er nog twee. Ze is dan rond 9u wakker, gaat om 11u terug in bed voor een dut van een kleine 2 uur, rond 15u30 is het opnieuw tijd voor een dutje en ten laatste om 20u ligt ze in bed.

Dat is wel te nuanceren. Ze slaapt goed in haar vertrouwde omgeving en dutjes in de buggy lukken (soms) ook wel. Maar in het reisbed op locatie stoot vaak op wat protest. Ook als we in het weekend op stap zijn doet ze meestal maar 1 dut. 

Slaapt ze dan niet teveel?

Dat wil dus zeggen dat ze in het weekend soms maar 7 uren op een dag wakker is. In de week is het meer. Maar toch!

En ja, ik maak mij daar soms zorgen over. Want ze is niet ziek, heeft geen koorts, … en toch slaapt ze best veel. Maar langs de andere kant geeft ze het ook aan. Als ze moe is zegt ze “slapen” en dan weet ik dat het tijd is voor haar bedje. Soms onderbreekt ze me zelfs tijdens het voorlezen van een verhaaltje. Dat gaat ze recht zitten in haar bed, kijkt ze me aan en zegt “slapen!” Wat zoveel wil zeggen als “zwijg moeder, ik ben moe en laat me gerust.”

Ik kan weinig info vinden over het aantal uren slaap dat een peuter nodig heeft. Het komt erop neer dat het verschillend is per kind. Dat klinkt logisch, maar daar ben ik ook niet veel mee.

Heb ik nu gewoon een kind dat graag slaapt en haar rust nodig heeft? Want als ze wakker is, is ze ook echt wakker en mega actief. Misschien moet ik er ook mijn hoofd niet over breken en er gewoon van genieten zolang het duurt. Want voor hetzelfde geld sta ik volgende week weer om 6 uur aan haar bed. Jullie hebben nu waarschijnlijk zoiets van “zwijg, wees blij en stop met zagen.”

Hoe zit het bij jullie? Slapen jullie kinderen ook zo lang en hoeveel dutjes doen ze overdag?

peuter wakker

Even uitrekken…

lachende peuter

and smile…