Sinds 1 december ben ik van een fulltime overgeschakeld naar een 4/5e job. Ondertussen veranderde ik ook nog eens van werkgever en werd ik zwanger. Veel verandering op vijf maanden tijd. Tijd voor een korte update van hoe me dat nu eigenlijk vergaat.

Waarom ook alweer minder werken?

Het is te zeggen, niet echt minder werken. De combinatie van een huishouden, een mama langdurig in het ziekenhuis, avondles, een bijberoep, … werden eigenlijk gewoon een beetje veel om rond te krijgen op 24u tijd. Je kan dan blijven lopen en kei hard tegen de muur knallen, of even de situatie kritisch bekijken en moeten toegeven dat dit geen ideaal ritme is. Ik koos voor het laatste en in overleg met mijn man en toenmalige werkgever schakelde ik over naar een 4/5e werkweek met een vrije dag op vrijdag.

En de award voor beste idee aller tijden gaat naar …

Mijzelf! Want verdekke, wat was dat een goede zet. Ook mijn nieuwe werkgever stapte mee in mijn 4/5e verhaal en maakte er eigenlijk geen issue van.

Ook door die verandering van job spendeer ik een pak minder uren in de file. De enige file die ik al eens heb is het aanschuiven aan de rode lichten in Olen en nu de wegomlegging in Wiekevorst. Maar hé, zelfs dan nog ben ik op max 30 minuten thuis en kan ik nog een stop maken aan de lekkerste aardbeien automaat van het land.

In het begin was het een beetje zoeken. Wat moest ik nu ineens met die extra dag gaan doen. Maar vervelen heb ik me nooit gedaan. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn werk op een andere manier is ingedeeld en ik gewoon nog meer uit handen ben gaan geven. Zo heeft mijn man strijkservice op de job en hebben we sinds kort een poetshulp. Enneuh, ja mijn man kookt.

Als ik dat zo opsom vraag je je misschien af wat ik eigenlijk wél nog doe.

Ik krijg mijn dagen goed rond. De dagen dat ik voor 22u in de zetel zit komen zelden voor. Werken, huishouden, Mona, de hond, de blog, het bijberoep, mama bezoeken, naar de les (dat zit er gelukkig over een maandje op), … Dan gaat de tijd snel. Tel daar over enkele maanden naar een mini ukje bij en ik krijg al een beetje stress.

En ook manlief komt even meedoen

Vanaf deze maand tot en met september komt manlief me vergezellen op die vrijdagen. Hij neemt vijf maanden ouderschapsverlof onder de vorm van een 4/5e. Ik afwachting van baby #2 gaan wij dus regelmatig kunnen genieten van extra lange weekends onder ons drietjes.

Voor eeuwig 4/5e dan?

Geen idee. Daarover durf ik nu absoluut geen uitspraken doen. Maar ik kan wel zeggen dat het op dit moment de juiste beslissing is. Ik voel mijzelf een pak evenwichtiger en ja, ik ben eigenlijk best een gelukkig mens. En dat komt mijn productiviteit alleen maar ten goede.