Nee ik ben niet zwanger. Met de feestdagen in het vooruitzicht vind ik dat ook niet zo erg. Tijdens de feestperiode van 2015 was ik zwanger van Mona. Met een vijftal maanden begon die buik zichtbaar te worden en was ook iedereen op de hoogte van de zwangerschap. Maar wat als je nu net zwanger bent en je het eigenlijk nog wil verbergen tijdens de feestdagen?

De “regel” is dat je je zwangerschap best stilletjes houdt de eerste 12 weken. Dat zwijgen is zo al moeilijk genoeg. Ook zonder feestdagen. Want eigenlijk wil je het toch gewoon uitschreeuwen!

Maar dus, je gaat zwijgen

Als je geen alcohol drinkt en een moeilijke eter bent, is de kans dat je de feestdagen onopvallende doorkomt groot. Maar als je al eens graag eens glas drinkt en je vlees graag blue gebakken eet en je vis rauw. Tja, dan wordt het moeilijker. Kans dat je familie en vrienden bedenkelijk gaan kijken als je de apero weigert is reëel.

Tips op zo onopvallend mogelijk de feestdagen te overleven:

  1. Zoek een compagnon om je te helpen

Kans is groot dat dit je man is. Hij is op de hoogte van de zwangerschap en het plan van aanpak en hij moet je helpen de dagen door te komen. Hier is waarom.

2. Weiger geen alcohol maar zorg voor vervanging

Aperitiefje? Ja, graag. Wijn bij het eten? Lekker! Natuurlijk drink je er niet van. Probeer je glas te wisselen met je man of giet het weg (wees wel voorzichtig me de locatie, de Kerstboom lijkt me geen goed idee). Indien het feestje bij jullie thuis doorgaat kan je ergens een alcoholvrije aperitief en wijn wegzetten en die inschenken. Naarmate de avond vordert is je gezelschap misschien wat zatter en ga je nog minder opvallen. Nota: kans dat je man nogal beschonken het feest verlaat is groot. Wees mild voor de kater, het is voor de goeie zaak!

3. Kies ervoor om BOB te zijn

Een avond bij vrienden of familie? Wees BOB vrijwilliger. Verantwoordelijk zoals je bent drink je geen alcohol en komt iedereen veilig thuis.

4. Fake aan kater of ziekte

Je kan uiteraard ook altijd zeggen dat het de avond ervoor net te wild was en je je hoofd wat rust wil gunnen. Of vertellen dat je flink ziek bent geweest en je nog steeds aan de antibiotica zit kan ook. Al roepen die excuusjes soms wel vragen op bij de aandachtige vrienden.

5. En wat met het eten?

De traditionele gerechten zoals kalkoen, kip, wild, fondue, gourmet, … vormen weinig risico. Ze zijn doorgaans goed gebakken. Indien er toch iets rosé wordt gepresenteerd kan je vragen je vlees wat harder te bakken, gewoon omdat je het liever eet. Ook warme groenten zijn geen probleem. Rauwe groenten zijn weer iets gevaarlijker indien je vatbaar bent voor toxoplasmose. In dat geval kan je zelf voorstellen om voor de groenten te zorgen. Anders kan je best wegblijven van de sla. Je kan ook je eten in je handtas laten verdwijnen. Maar hang er dan een zakje in, het gaat anders nogal een boeltje worden.  Voel je je daar niet comfortabel bij (wat ik kei hard zou snappen) kan je altijd hopen dat er een hond rondloopt om te voederen.

6. Denk na over je outfit

Nog geen buikje zichtbaar? No worries! Komt er toch al een buikje kijken of heb je vooral na het eten wel eens last van een opgeblazen buik? Misschien dan toch een iets lossere outfit aandoen en laat die strakke kanten jurk maar in de kast tot volgend jaar. Of het jaar daarna…

7. Je kan het ook gewoon altijd zeggen

Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de regeltjes aan je laars te lappen en het gewoon te zeggen. Geen mooier cadeau dan nieuw leven. Maar die beslissing is natuurlijk helemaal door jullie te maken.

Veel succes! En laat me weten of het gelukt is.