De vrouwen die hier een pasklaar antwoord verwachten zal ik helaas moeten teleurstellen. Ik ben geen pro en ik vrees dat er geen perfect stappenplan is om te bevallen zonder epidurale. Zelf ben ik zonder epidurale kunnen bevallen. En ik geloof dat dit kwam door een combinatie van factoren: mijn instelling, het verloop van mijn bevalling en een goede vroedvrouw. En de dingen die ik daarvan heb opgestoken wil ik graag met jullie delen.

INSTELLING
Ik wilde heel erg graag zonder verdoving bevallen. Niet per se om mijzelf iets te bewijzen (hoewel). Maar vooral om de bevalling zo bewust mogelijk mee te maken en nadien goed en sneller te recupereren. De instelling is al half het werk denk ik. Ik heb op voorhand dan ook aan het ziekenhuis meegegeven dat ik het graag zonder zou doen en dat ook tegen zoveel mogelijk mensen gezegd. Dan is de druk al wat groter hé. Maar alles zou wel afhangen van de situatie.

HET VERLOOP VAN DE BEVALLING
Tijdens de sessies prenatale kine werd mij gevraagd realistisch te zijn. Als de bevalling binnen een timing van 12uur zit, kan je zonder epidurale proberen. Gaat het echter al richting de 20uur is een epidurale vaak een betere keuze. Simpelweg omdat je anders al te moe bent op het moment dat je nog moet beginnen persen.

Een vriendin van me had me op voorhand gezegd “op het moment dat je denkt, nu heb ik die prik nodig, ik kan echt niet meer”. Is dat het moment dat je er eigenlijk bijna bent. Ze zei me het te vergelijken met een bergbeklimming, net als je denkt “nu val ik dood” is de top in zicht en ben je er bijna.
Ik heb dat in mijn achterhoofd gehouden en dat heeft wel geholpen. Want het klopt wel.

Mijn water is ’s morgens om 7u gebroken, zonder weeën. De weeën zijn rond 20u begonnen en waren echt hevig vanaf 21u30. Ik ben om 00u59 bevallen. Wat eigenlijk relatief snel is. Al lijkt het op die moment wel een eeuwigheid te duren. De weeën zijn het ergst. Eens je mag beginnen meepersen valt het wel mee. Niet dat dat persen geen pijn doet, maar het is gewoon een ander soort pijn.

DE VROEDVROUW
Ik had echt een goede vroedvrouw om me bij te staan. Ze leerde me mee te gaan in de wee. Natuurlijk hadden ze me dat op de prenatale kine ook wel uitgelegd, maar je hebt op dat moment eigenlijk geen flauw idee wat ze daarmee precies bedoelen.
De wee wegademen, het is moeilijk, maar eens je het door hebt, helpt het wel. Het is in elk geval efficiënter dan je proberen op te trekken aan je bed of ergens in de knijpen. Hoe meer spanning je zet, hoe pijnlijker het is. Een vroedvrouw die je helpt en hierin bijstaat is een enorme steun. En een man die je water komt geven en je gezicht komt verfrissen is ook goud waard.

IS HET NU ZOVEEL BETER ZONDER EPIDURALE?
Ik ben nog maar één keer bevallen en kan dus absoluut niet vergelijken. Bevallen zonder verdoving is wel een beetje idioot. Ik hoor vaak dat je toch ook niet naar de tandarts gaat zonder verdoving. En dat klopt ergens wel. Waarom zo willen afzien als de pijn kan verzacht worden? Om jezelf iets te bewijzen? Om je man en je omgeving te tonen hoe sterk je bent?
Ook ik heb het moeilijk gehad. Ik stond op het punt de epidurale te vragen toen ik 7 cm had. De vroedvrouw overtuigde me dat het vlot ging en ze raadde me aan in een warm bad te gaan. Tegen dat ik uit het bad gesukkeld was, had ik volledige ontsluiting en was het dus heel veel te laat voor de epidurale. En achteraf bekeken ben ik daar erg blij om. Ik heb afgezien, echt, kei hard. Maar ik heb de bevalling zo bewust meegemaakt. Ik wist tijdens het persen perfect wat ik aan het doen was, voelde de weeën heel goed aan en heb alles beheerst kunnen doen.
Ik heb na de bevalling natuurlijk wel wat last gehad. Maar niets erg. Ik had amper verzorging nodig en wandelde enkele uren later gewoon rond.

Als er ooit een tweede komt, zou ik het opnieuw zonder epidurale willen proberen. Maar of je het nu met of zonder doet (of misschien zelfs met keizersnede), het cliché is waar, uiteindelijk vergeet je de pijn. Of je geeft het toch een plekje. En je baby 9 maanden dragen en het leven schenken is een mirakel op zich. Op welke manier dan ook.