Wij hebben 5 jaar geleden een mops, Ozzy, geadopteerd bij The English Bulldog Resort. Een lief kereltje waar we al heel wat mee hebben meegemaakt. Dat kon je hier al lezen. Ozzy was onze baby. Hij gedraagt zich ook zo. Of wij hebben er een baby van gemaakt, dat kan ook. Voor mijn bevalling was ik zelfs bang dat ik de baby niet zo graag zou zien als Ozzy. Blijkt dat dat gevoel totaal niet te vergelijken is en dat het  “graag zien” van de baby een hele andere dimensie is.

“En, gaat het goed tussen Ozzy en Mona?” is een vraag die ons zeer vaak wordt gesteld. We wisten zelf niet zo goed wat we konden verwachten. Ozzy is absoluut geen agressieve hond. Eerder passief en lui. Het is het soort hond dat inbrekers thee zou aanbieden en zou zeggen waar alles ligt in plaats van een aanval in te zetten. Maar hoe zou hij reageren op het feit dat hij niet meer de koning te rijk zou zijn en zijn aandacht zou moeten delen met een baby?

We besloten hem wat voor te bereiden. Tijdens de zwangerschap heb ik veel tegen hem gepraat. Na mijn bevalling nam mijn man elke dag het pakje waarmee Mona had geslapen mee naar huis zodat hij kon ruiken. Bij thuiskomst ben ik als eerste binnen gegaan om hem te knuffelen (hij had me al enkele dagen niet meer gezien) en heb ik hem wat omgekocht met snoepjes. Vervolgens hebben we de baby in de relax op de grond gezet zodat hij zichzelf kon gaan voorstellen.

“Hm, wie is dit? Ik had dat niet besteld hoor. Kunnen we dat nog terugsturen?”

De eerste weken

De eerste weken was Ozzy heel geïnteresseerd in Mona. Hij was niet agressief. Wel nieuwsgierig en enthousiast. Het was dan opletten dat hij zijn poten niet op haar zou zetten. Ik vond de eerste weken eerlijk gezegd zelfs een beetje vervelend. Ozzy liep overal in de weg, week geen seconde van mijn zijde en was er soms een beetje teveel aan. Ik vind het zelf erg om dit te moeten toegeven. Maar naast de zorg voor Mona was er vaak geen tijd en ruimte meer om Ozzy aandacht te geven. Gelukkig compenseerde mijn man dat wel.

We zijn nu 8 maanden verder en het evenwicht ten huize Verbruggen heeft zich hersteld. Ozzy is zijn interesse in Mona een beetje verloren. Mona echter is zeer geïnteresseerd in hem. Ze is constant naar hem op zoek en als hij dan in haar buurt komt strekt ze haar armpjes uit om hem aan te raken. Ozzy weet op zijn beurt niet heel goed hoe hij daarop moet reageren en lijkt een beetje bang te zijn (het is echt geen held hoor…)

Tips om je hond aan de baby te laten wennen

Enkele tips die ik kan meegeven om het zo vlot mogelijk te laten verlopen:

  • Bereid je hond voor op de komst van de baby. Babbel tegen hem, laat hem de kamer zien, … Het klinkt belachelijk, I know, waar ik denk wel dat ze ergens aanvoelen dat er iets gaat veranderen.
  • Neem spulletjes van je baby mee uit het moederhuis en laat je hond hieraan snuffelen. Zo herkennen ze de geur.
  • Geef als mama bij thuiskomst je hond even je volledig aandacht. Knuffel hem. Hij heeft je gemist.
  • Zet de baby (in Maxi-Cosi of relax) bij je hond. Zo kan je hond de baby bekijken en besnuffelen. Blijf uiteraard wel in de buurt.
  • Zorg er in het begin voor dat je baby zich hoger dan je hond bevindt. Zo toon je aan dat het zijn meerdere is.
  • Duw je hond niet (boos) weg als hij erbij komt zitten tijdens een voeding, een verzorging, … Ik weet dat dit niet makkelijk is. Soms is het er gewoon te veel aan. Maar als je hem telkens gaat wegduwen of uitsluiten gaat hij ongelukkig en jaloers worden.
  • Blijf hem aandacht geven. Natuurlijk is dat niet meer zoals voor de baby. Maar ik probeer er echt op te letten dat ik Ozzy voldoende aandacht geef. Tegen hem te praten, hem binnen te laten in de badkamer als ik Mona aan het verschonen ben. Hem dus mee te blijven betrekken.

Ik kijk er echt naar uit om te zien hoe de interactie tussen Mona en Ozzy verder gaat evolueren. Ik ben vooral benieuwd naar de reactie van Ozzy als Mona kan kruipen. Dan zal hij toch wat creatiever moeten worden.

 

Mona, 1 week oud en Ozzy die zich afvraagt of het de bedoeling is dat ze gaat blijven.

Een luie zondagnamiddag

Mona en Ozzy maken het gezellig in de zetel

Selfie!