De feestdagen zijn weer voorbij. Ik kijk altijd enorm uit naar die periode, maar ik ben stiekem ook wel blij dat het weer voorbij is. De drukte, meer eten en drinken dan goed voor je is. Gewoon “normaal” is dan weer welkom. En zeker dit jaar. Want feestdagen met een baby, dat is nog heel wat extra waarmee je rekening moet houden. Ik merk in elk geval een duidelijk verschil tussen de gezelligheid van de feestdagen in het voor- en na Mona tijdperk.

Kerstmarkten en andere uitstapjes
VOOR: Je springt in de wagen en je bent weg. Geen idee welk uur je zal thuiskomen. Het maakt ook niet veel uit. Eten kan je overal en we moeten morgen toch niet opstaan.
NA: Je plant je uitstappen. Buggy of draagzak? Hebben we de groentepap/fruitpap mee? Flesje reserve? Voldoende pampers? Reservekledij? En op een deftig uur thuis want de baby moet gaan slapen.

Feestdiners
VOOR: Je drinkt je apero, eet hapjes en schuift gezellig mee aan tafel. Wijntje? Graag! Oh, is het al zo laat? Och, we moeten morgen toch niet opstaan.
NA: Je overloopt de checklist van eten, slapen, pampers, kledij, …. Apero? Graag. Oei, de baby heeft honger. Je mist gangen omdat je de baby aan het voeden, verschonen, wassen of slapen leggen bent. En we gaan het niet te laat maken, want morgen is de baby er gewoon weer om 7u (als we geluk hebben).

Alcohol
VOOR: Tijdens al die feestdiners drink je al eens graag een glas. Aperitief, glaasje wijn, … Met wat geluk heb je een BOB en hoef je er niet echt naar te kijken. De dag nadien kan je een Dafalgan nemen en rustig uitkateren. Je bent nog jong, je kan daartegen.
NA: Een van de twee zal enkele glazen minder moeten drinken, ookal heb je een BOB. Je baby slaapt maar als ze plots wakker wordt, honger heeft of moet getroost worden, moet je natuurlijk nuchter zijn. En dat komt die dag nadien ook ten goede. Want baby’s houden geen rekening met katers en je kan best fris (en met veel koffie) je dag aanvatten.

Je klaarmaken
VOOR: Je haalt je mooiste outfit boven, juwelen, make-up en hup je bent klaar.
NA: Je hebt je baby een prachtige feestoufit geshopt en die wil je natuurlijk showen. Maar die baby heeft geen zin in heel die outfit en wil eigenlijk liever gewoon een kruippak aan. Veel comfortabeler mama. Maar mama zet door. We zien er prachtig uit en krijgen complimenten van de hele familie *blink*. Een uur later heeft je baby een kruippakje aan omdat anders de tule van het jurkje en de mooie frulletjes op de schoentjes toch maar worden opgegeten.

Uitslapen
VOOR: Welk uur je opstond maakte niet echt veel uit. Je kon gerust uitslapen en niemand die daar moeilijk over deed.
NA: De baby gaat ook tijdens de feestdagen op hetzelfde uur slapen (in tegenstelling tot mama en papa) en is dus ook op hetzelfde uur (hier meestal rond 7u) wakker. Ook als mama en papa later zijn gaan slapen. Ook als er wat wijn gedronken is. De baby houdt daar geen rekening mee. En op die manier kan een vakantie ook best vermoeiend zijn. Dé vraag hier tijdens die vakantie ochtenden “Wie staat er op?”

Ondanks het verstoorde ritme, de kortere nachten en de extra voorbereidingen heb ik echt genoten van deze eerste feestperiode met ons gezinnetje. We hadden een weekje verlof en dus extra veel tijd om met haar en elkaar door te brengen. En dat is echt fantastisch.

Het schattigste en meest happy rendier ooit

Maandagmiddag en wij zitten nog in pyjama, omdat het kan.

Kerstfoto met mama

Kerstselfie met papa

Cadeautjes met meter