Deze 8 dingen moeten op je geboortelijst

4

Je geboortelijst gaan leggen is een leuk onderdeel in de voorbereiding naar jullie baby. Leuk én vermoeiend. Doorgaans wandel je de eerste keer ongeveer drie uur door de kinderwinkel (wacht er dus niet mee tot je hoogzwanger bent). En nadien ga je nog een aantal keer terug om je lijst aan te vullen. Je kan online tal van checklisten vinden van spullen die je op je geboortelijst kan leggen. Aan die lijst ga ik me dus nog niet wagen.

Maar ik krijg regelmatig de vraag naar wat ik aanraad om op de geboortelijst te zetten. Dingen die je echt in huis moet hebben voor jou en je baby.

Het is voor iedereen anders

Welke spullen en producten die je nodig hebt en zal gebruiken is voor iedereen anders. Dingen die ik een must vind, gaan andere mama’s misschien overbodig vinden en andersom. Je gaat zelf wat moeten uitzoeken wat er bij jullie past.

Maar deze 8 dingen moeten, volgens mij, op de geboortelijst

Draagdoek en/of draagzak

Naast een wandelwagen kan je beter ook een draagzak en/of draagdoek in huis hebben. Het is vaak een enorme troost voor je baby om kort bij je te zijn. Het is ideaal om thuis mee rond te lopen of voor wanneer je ergens komt waar het minder buggy vriendelijk is (een park, bos, winkelstraat, …) Je hebt je handen vrij.

Mijn aanraders:

 • Baby: een draagdoek. Ik heb een Babylonia Tricot Slen en ik ben daar heel tevreden van. Geen angst voor dat knopen. YouTube legt je dat piekfijn uit en binnen de kortste keren doe je het met je ogen dicht.
 • Grotere baby: de Ergobaby 360. Wij hadden geen draagdoek voor Mona en enkel deze, met een babynestje. Zo kon ze er al heel snel in. Mijn man verkiest deze ook voor Oscar boven de draagdoek. Hij vindt het aangenamer en makkelijker. Ik verkies voor Oscar nog steeds de draagdoek.
 • Peuter/kleuter: de Tula Toddler draagzak. Zo kan je ook al iets grotere kinderen makkelijk meenemen op een langere wandeling zonder buggy gesleur.

Een babycook

Vanaf ongeveer vier maanden is het tijd voor patatjes. Die hoeveelheden zijn niet gigantisch en ik vind het nogal een gedoe om telkens te koken. Wij gebruiken dus een babycook. Hier staat er eentje van Avent, maar je hebt het ook van andere merken.

Je kan die patatjes ook perfect koken maar met de babycook stoom je alles en dat bewaart net iets beter de vitaminen. Het is ook super handig, patatjes, groentjes (en vleesje) erin. Na ongeveer 15min zijn ze gaar, pot omdraaien en mixen. Klaar!

Je kan er geen grote hoeveelheden tegelijk mee maken, maar wij maken graag telkens alles vers en op deze manier is het echt een kleine moeite. Alles kan trouwens in de vaatwasser.

De Skip Hop food jar

Wanneer je kiest om je patatjes vers te maken kan dat lastig zijn op verplaatsing. Je moet ze kunnen bewaren of je vindt niet meteen iets om ze op te warmen. De Skip Hop food jar gebruiken wij heel veel. De verse patatjes doe je er warm in en ze blijven tot 7u lang echt warm. Fruitpap kan er trouwens ook in. Die blijft tot 5 uur fris in de food jar.

Een pamper emmer

Hier gaat niet iedereen akkoord mee gaan, ik weet het. Maar wij zweren erbij. Onze vuilbakken staan buiten, maar ik ga echt niet elke keer met elke pamper naar buiten lopen. En in de vuilbak in de keuken gaat dat echt stinken. Wij hebben een Tommee Tippee versie. Heel handig en je ruikt echt niets.

Cheeky wipes

Ik kocht ze een klein jaartje geleden bij Blabloom en kan ze niet meer wegdenken. Ideaal om thuis die mondjes en handjes proper te maken zonder chemische brol. Je kan ze ook gebruiken voor de billetjes maar dat vond manlief een stapje te ver.

Water wipes

Handig om de billetjes, gezichtje en handjes proper te maken, thuis of onderweg. 99,9% water en dus veilig tegen allergieën of huiduitslag.

Een co-sleeper

Onderzoek toont aan dat baby’s die samen slapen met de ouders een betere hechting hebben én dat de kans op wiegendood enorm verlaagt. Ik ga hier niet te ver uitweiden over de voordelen van samen slapen. Ik ben zelf voorstander maar laat vooral elke ouder voor zichzelf uitmaken wat voor hen het beste werkt.

Kies je voor samen slapen, dan mag een co-sleeper absoluut niet ontbreken op je lijstje.

cosleeper

De Stokke Tripp Trapp

Een Stokke Tripp Trapp is dé iconische kinderstoel. Super handig, mooi en in vele kleuren beschikbaar. Je kan ze zelfs personaliseren.

Voor je baby kan je er een newborn setje bijnemen. Oscar zit daar bijvoorbeeld echt vaak in. Als we koken staat hij mee in de keuken. Gaan we eten zit hij mee aan tafel. Als hij er maar kan bij zijn, dan is hij content.

Stokke Tripp Trapp

Ik vergeet ongetwijfeld nog tal van handige hebbedingen voor op die lijst. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos.

Mag ik nog een laatste tip geven? Voorzie een B lijst, een soort reservebank. Voorzie hier spulletjes die je pas over enkele maanden of een jaartje nodig gaat hebben. Speelgoed, decoratie, een potje, etc. Merk je dat je lijst enkele dagen na je bevalling al serieus mindert, dan kan je die spulletjes die je graag zou hebben maar toch niet meteen nodig hebt en toch nog bij op zetten.

Wat zijn jullie must-haves voor die geboortelijst?

4 REACTIES

 1. Helemaal eens met je blog 🙂 een basis om je maxi cosi in te klikken vind ik ook super handig !! Klik en weg. Of klik-ander kindje in die autostoel krijgen/‘- en weg 🙂

  Ps: cheepy wipes —> cheeky wipes ?

 2. Voor mij vooral de co-sleeper, de draagdoek en de ergobaby draagzak. Ze waren essentieel voor mij om mijn kindje dicht bij mij te hebben.
  Babycook en pamperemmer als 2e prioriteit (omdat je daar wel alternatieven voor hebt).

  Vanaf 4 maand zat mijn kind op gewoon kindstoeletje aan tafel, voordien lag die in feite gewoon in wippertje bij ons. ‘k heb nooit een stoel gehad die die eerste maanden baby al aan tafel bracht. En al die speciale doekjes gebruikte ik ook niet: een schotelvod of papieren zakdoeken.

 3. Als toekomstige papa ben ik vooral op zoek naar een draagzak die erg goed zit en die het niet te warm maakt voor mij en mijn kindje. Ik heb al enkele opties gevonden, maar dat wordt toch even verder zoeken naar de beste oplossing.

  Verder een heel mooie lijst met musthaves!

 4. Helemaal akkoord met de Ergobaby draagzak (dagelijks gebruikt) en de Stokke-eetstoel. De newbornset daarvoor heb ik geleend, anders had ik die 2e hands gekocht, daar zitten ze niet lang in. En dan zet je een hoes ervoor op de geboortelijst 😉 Ik vond dit ook wel fijner dan de wipper, ze zitten echt mee aan tafel.

  Wij gebruiken gewoon washandjes voor snoetjes en handjes beneden. Hebben er een aantal gekocht in ander kleurtje dan onze normale, en die liggen in de keuken.

  De isofix van hierboven is zeker ook een aanrader. Wat een gemak. Eventueel ook proberen lenen of tweedehands kopen is ook een optie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.