Ik heb momenteel in mijn omgeving enkele nieuwe mama’s. Vrouwen die voor de eerste keer mama zijn geworden, net als ik. En ik merk dat er regelmatig dezelfde opmerking naar voor komt “Ik probeer echt te genieten van die eerste weken. Ik weet dat ik dat moet doen. Het gaat zo snel. Het plat is er zo af. Maar het is zo moeilijk.”

Waarom is het niet altijd zo evident om te genieten? En vooral: het is oké om dat niet altijd even makkelijk te vinden. Dus, als jij de gelukkige mama bent die vanaf dag één op een roze wolk zat, voel je niet verplicht om verder te lezen.

Het moet, genieten van die eerste weken. Ik hoor het mensen nog zo tegen me zeggen “geniet ervan, het gaat zo snel, het plat is er zo af.” En ik probeerde te genieten, echt waar. (Ik betrap mijzelf er nu zelfs op dat ik dat ook zeg.) En dat lukte soms ook. Maar soms ook gewoon niet.

Die eerste weken, dat was voor mij meer overleven dan genieten.

En ik ben er ondertussen ook achter gekomen dat dat echt oké is. Mama worden, dat is verdomd niet te onderschatten.
De recuperatie van je bevalling. De vermoeidheid, het zoeken met de borstvoeding. De krampjes waar je niets aan kan doen, het bijkomende gevoel van machteloosheid. Je eigen huilende baby die je maar niet getroost krijgt. Je huilt mee. De twijfel. Ben ik nu een slechte mama? De hormonen, de emoties. Je man die na amper 10 daagjes terug moet gaan werken. Daar zit je dan, alleen met je baby. En had ik al iets gezegd over die vermoeidheid? Echt, ik heb me nog nooit zo moe gevoeld.

Maar hey, nieuwe/toekomstige mama’s, dat is een fase. Echt waar. Het zal makkelijker worden. De voedingen gaan beter en beter verlopen. Uit de krampjes groeien ze uit. Je hormonen komen terug in balans. Jij en je baby beginnen elkaar beter en beter te kennen.Je begint de huiltjes te herkennen. Maar baby’s blijven baby’s, die huilen. En met wat geluk, slaapt je baby binnenkort beter en jij dus ook. Al zal je slaappatroon zich waarschijnlijk pas over een 20 jaar herstellen. (Niet teveel willen hé).

En dat genieten? Geniet van de kleine momentjes. Neem foto’s. Je zal over enkele weken niet geloven dat je baby zo klein was.
Geef jezelf tijd. Geef je baby tijd. Wees niet te streng voor jezelf. We moeten het allemaal leren. Eens dat evenwicht er wat meer is, is het echt genieten. Genieten van je baby, de lachjes, het gebrabbel. En dan ben je die moeilijkere periode zo vergeten. (En dan ben je klaar voor een nieuwe moeilijke periode). Enfin, vergeten is veel gezegd. Je relativeert snel.

Het is een fase. Het komt goed. Echt waar. Mona is nu bijna 4 maanden en echt een droombaby (meestal toch). Ik wens het jullie allen van harte toe.

Nog enkele tips om de eerste weken te overleven:

  • Ontbijt. Echt, doen. Als je tijd hebt om elke ochtend een verse fruitsla te maken, top! Lukt dat net niet? Maak het jezelf wat makkelijker en eet wat ontbijtgranen. Akkoord, er zijn gezondere dingen en Pascale Naessens zal er niet mee akkoord zijn. Maar het is makkelijk en snel. En je hebt tenminste iets gegeten.
  • Lunch. Ook belangrijk. Maar ook hier, maak het jezelf niet te moeilijk. Ik heb die eerste weken bijna elke middag een maaltijdsalade van AH gegeten. Zo heb je een portie groentjes binnen. Lekker, snel en niet te duur. En het kan niet koud worden (want soms heb ik dat in 4 keer moeten opeten).
  • Plan je avondeten. Maak een lijstje van de dingen die jullie die week allemaal willen eten/klaarmaken. Bestel zoveel mogelijk met Collect&go. Weer een hoop tijd en stress gespaard.
  • Delegeer. Schakel je omgeving in. Vraag aan je (schoon) mama of je de strijk kan meegeven en of ze eens kunnen helpen poetsen. Vraag familie/vrienden of jullie eens kunnen komen eten. Kan je weinig beroep doen op je omgeving? Overweeg dan zeker kraamhulp/een poetsvrouw/strijkatelier/…
  • Koop een draagzak/draagdoek. De eerste weken heeft je baby veel behoefte aan contact. Als je het even beu bent om in de zetel te liggen is een draagzak dé oplossing. Je baby is dicht tegen je aan en jij kan ondertussen iets nuttig doen. Wandelen, stofzuigen, de hond uitlaten, … gaan allemaal prima. (aanrader: Ergobaby)
  • Zorg voor voldoende films/series. Clustermomenten, baby op je buik in slaap gevallen en durft niet meer bewegen, … ? Lang leve Netflix.
    Tips: “Jane the Virgin” en “Gossip Girl”. Omdat je er niet teveel bij moet nadenken.
  • Tot slot: Herhaal regelmatig volgende woorden: het is een fase.

You can do it!