Ik heb het geluk mijzelf sinds een tijdje “mama” te mogen noemen. Zelfs Mona spreekt me sinds kort zo aan. Heerlijk is dat, mama zijn. Maar mama zijn betekent ook dat je al vanaf je zwangerschap vaak dezelfde vragen krijgt. Ongetwijfeld allemaal uit interesse, met de beste bedoelingen. Hier mijn top 6.

1. En, hoeveel ben je al bijgekomen?

Het is nooit oké om een vrouw naar haar gewicht te vragen. Maar als je zwanger bent is dat blijkbaar helemaal prima. Wat je ook antwoordt, een reactie zal je altijd krijgen. Ofwel kom je niet voldoende bij, of misschien toch al net teveel.

2. Ga je binnenkort bevallen denk je?

“Ik hoop van wel. Geen idee eigenlijk. Ik heb geen weeën op dit moment, mijn datum is pas over 3 weken. En nee ik voel nog niet echt iets wat lijkt op een baby die uit mij komt. Dus nee, geen idee” dacht ik toen.

3. Heb je veel pijn (tijdens de bevalling)?

“Goh nee, ik denk dat ik ga flauwvallen. Moet ik het licht volgen? Kan er iemand dat kind uit mij halen? Echt, wat denk je nu zelf?”

4. Heeft ze wel genoeg gegeten?

Of in dezelfde categorie: Geef je niet teveel eten?

Vooral de eerste weken van de borstvoeding kreeg ik wel eens de vraag of Mona wel voldoende dronk. Alsof ik er nog niet onzeker genoeg over was. Maar ja, ze komt goed bij, ziet er gezond uit. Dus ik denk van wel.

5. Slaapt ze al door?

Die vraag kwam er ook sneller dan verwacht. Nee ze slaapt nog niet door en ja ik overleef dat wel. No worries, jij hoeft er niet voor op te staan.

6. En, loopt ze al?

Mona is 1 jaar. Alle bovenstaande vragen heb ik dus al een tijdje achter de rug. Maar de “En, loopt ze al?” komt nu regelmatig boven. Nee ze loopt nog niet. Ze heeft nog tijd. Echt. Ik maak me daar nog geen zorgen over. Integendeel. Ik hou mijn hart vast voor als ze dat onder de knie heeft. Er is nu al geen houden meer aan.

Wanneer je zwanger bent of net mama bent geworden is het logisch dat je omgeving extra aandacht en interesse in je heeft. Heel wat vragen zijn zo vanzelfsprekend en meestal ook echt super goed bedoeld. Maar soms, zo heel soms, nadat je voor de 15e keer hebt uitgelegd dat ze nog niet doorslaapt, heb je het er wel even mee gehad.

Zijn er vragen die bij jullie regelmatig terugkomen? Ik ben erg benieuwd! 🙂