Tijdens je zwangerschap verandert er wel wat. Lichamelijk, emotioneel en mentaal zijn er wat aanpassingen. Dat weet je, uit ondervinding of omdat je er misschien al over hebt gehoord en gelezen. Bij elke persoon zijn de effecten van een zwangerschap anders. De ene merkt er amper iets van, bij de andere staat alles op z’n kop. En je kiest helaas niet aan welke kant je zit. Maar gelukkig zijn er nog zekerheden. Zo mag je er (bijna) zeker van zijn dat je een of meerdere van de volgende punten verliest tijdens je zwangerschap:

  1. Ruimtelijk inzicht. Nu, ik wil geen clichés bevestigen maar wij vrouwen zijn in het algemeen iets minder goed aangelegd in ruimtelijk inzicht. Afstanden inschatten, parkeren, we hebben het er doorgaans moeilijker mee dan mannen. En tijdens een zwangerschap lijkt dat gewoon nog erger te worden.
   Op restaurant tussen twee tafels doorgaan? Kans bestaat dat je die afstand tussen de tafels en de omvang van buik nét niet precies genoeg inschat.
   Parkeren in een smalle plek maar niet meer uit je auto kunnen? Yup, dat kan gebeuren.
   Je in achteruit zetten maar dat paaltje niet gezien hebben? Tja…
  2. Geduld. Zelfs mijn meeste geduldige vriendinnen transformeren op dit vlak tijdens hun zwangerschap. Ik heb al weinig geduld en dat was tijdens mijn zwangerschap gewoon nog veel erger.
   Situatieschets aan de kassa van de winkel: “Alé, er is iemand voor mij. Typisch. Nu moet ik wachten hé. Ha ja natuurlijk, babbel maar een beetje over de kinderen en de vakantie. Gelukkig moet ik niet naar het toilet. En natuurlijk is het saldo van de maaltijdcheques net niet voldoende om in één keer te betalen. Ha voila, nu moet ik naar het toilet. Great. Ze zouden zwangere vrouwen standaard moeten voor laten aan de kassa. Of een aparte kassa voorzien. Of een aparte winkel. Er is gewoon geen respect meer, geen res-pect! Ha het is eindelijk aan mij. Ik heb zeker 30 seconden moeten wachten.”
  3. Geheugen. Zwangerschapsdementie is geen onbekend neveneffect. Ik had er best wel wat last van. Net de GPS van de gsm ingesteld en vast geklikt in de houder om daarna in grote paniek op zoek te gaan naar die gsm. 2x na elkaar koffie zetten zonder de capsule. Vergeten wat ik niet mocht vergeten. Been there, done that. En het is helaas nog altijd niet helemaal terug goed gekomen.
  4. Enkels. Naarmate de zwangerschap vordert begin je vocht vast te houden. De ene al wat meer dan de andere. Maar je kan er vrij zeker van zijn dat je voor bepaalde duur afscheid moet nemen van je enkels. Het is dan gewoon een been dat overgaat in een voet. Embrace je olifantenpoten.
  5. Elegantie. Je bent zwanger, je straalt, je hebt een gloed. Yeah right… Die laatste weken is er van elegantie nog maar weinig sprake. Je voelt je enorm. Je hebt hulp nodig om je schoenen aan en uit te doen en je bent compleet buiten adem als je een trap(je) bent opgegaan. Elegantie is ondertussen het laatste van je zorgen geworden.

Maar hey, het komt allemaal wel weer goed, na een tijdje. En je kan nadien echt heel hard lachen met de stoten die je tijdens je zwangerschap hebt uitgehaald. Als je ze niet vergeten bent tenminste 😉