In februari 2015 maakten we de mooiste reis van ons leven. Toch naar mijn mening. Voor mijn man blijft dat de Westkust van de USA. In 2015 zijn we getrouwd en we waren op zoek naar een huwelijksreis. De keuze viel op Zuid-Afrika en we waren al terug van onze huwelijksreis nog voor de eigenlijke trouw. Je kan dan na je trouw nog eens op vakantie. Een win-win situatie dus.

Ik ben vastberaden om binnenkort opnieuw naar Zuid-Afrika te gaan met ons gezinnetje. Ik wil Mona de pracht van de natuur laten ontdekken en kennis laten maken met dieren in het wild.

Ik ben mijn hart verloren in Zuid-Afrika en hier is waarom.

Kaapstad
Wat een fijne stad. Mooi en gezellig. En je hebt er de hele dag, van waar ook, zicht op de Tafelberg.

De Tafelberg
Een wereldwonder. Vergeet de kabelbaan en hike naar boven. Wij namen het traject langs ‘Platteklip Gorge’. Minder plat dan de naam doet vermoeden. We hebben er 3u over gedaan en ik zou het zo opnieuw doen. De stilte onderweg. Het uitzicht.

Links: Bijna bovenaan de Tafelberg. Midden: Lions head. Rechts: Mijn haar heeft al beter gelegen

Op de Tafelberg. De klim was het uitzicht meer dan waard.

De taal
Het Zuid-Afrikaans lijkt op het Nederlands. Als je naar de radio luistert bergrijp je ook écht wat ze zeggen. En hun woorden zijn zoveel grappiger dan de onze.

Het weer
Het is er zowat het hele jaar door mooi weer. Wij zijn in februari geweest en dat is gewoon perfect. Je verlaat België wanneer het koud, grijs en nat is. Om enkele uren later te landen onder een stralend blauwe hemel bij >30°C.

De uitzichten
Zuid-Afrika is een prachtig land waar je op elk moment kan genieten van een ander, prachtig uitzicht. Een uitzicht op de Tafelberg, op wijngaarden, op de bush, op de zee, … Je hebt constant het gevoel rond te wandelen in een postkaart.

Wandeling Kaap de goede Hoop

De haaien
In Zuid-Afrika kan je met haaien gaan zwemmen. Het is te zeggen, in een kooi. Shark cage diving heet zoiets. Het risico op ongevallen is niet zo groot en je hebt de kans om oog in oog te komen met een witte haai. Eerlijk, hoe vaak in je leven krijg je zo een kans? Gewoon doen, echt.

Shark cage diven is super romantisch zoals je kan zien.

De betere foto’s van een professionele fotograaf aan boord.

Het verveelt nooit
Zuid-Afrika is een land met enorm veel variatie. Alles wat je wil in één land. Rust, steden, bush, wijn, safari, natuur, zee. Ze hebben het echt allemaal.

De pinguïns
Dat je in Afrika een leeuw kan tegen komen, dat weet je. Of daar hoop je toch op. Maar pinguïns, echt? Ja, een heel strand vol, genietend van het zonnetje.

Pinguïns spotten op Bolder’s beach

De wijngaarden
Voor mooie wijngaarden en lekkere wijn hoef je niet per se naar Frankrijk. Je kan het ook veel verder gaan zoeken. De streken rond Franschhoek, Stellenbosh, Paarl bieden tal van wijngaarden. Van piepklein tot heel groot. Rondleidingen, proeverijen en heerlijk lunchen. Ik heb al slechtere dagen gehad. En uiteraard ook weer in een prachtige omgeving.

Dat is dus wijnproeven met een uitzicht.

De bush en de safari’s
Ons verblijf in het game reserve moet de meest rustgevende plek op aarde zijn. Buiten je verblijf is er absoluut niets te zien of te beleven. ’s Middags eens naar de winkeltjes gaan is geen optie. Waar je ook bent, het enige wat je ziet is een vergezicht op de omliggende bush en een dier dat langskomt. ’s Morgens om 5u opstaan om met de jeep op zoek te gaan naar olifanten, leeuwen en giraffen. Je focus ligt enkel en alleen op het zoeken en vinden van dieren. Je denkt nergens anders aan. Heerlijk.

Links: De rondawels, onze kamer. Rechts: het avondeten

De buitendouches
In meerdere van onze verblijven hadden wij een buitendouche. Uiteraard voldoende privacy om niet gespot te worden door een leeuw, een olifant, of erger, een mens. Echt genieten.

De dieren
The big 5 zijn allemaal te vinden in Zuid-Afrika (als je geluk hebt). Maar ook de andere dieren in het wild zien is echt adembenemend. Je staat echt niet elke dag oog in oog met een kudde olifanten of een duo neushoorns. En als je dan nog een leeuw tegenkomt kan je dag al helemaal niet meer stuk.
Eens in België moest ik echt afkicken van het zoeken naar dieren. Bij elke vijver die we passeerden had ik de reflex om te zoeken naar een dier dat kwam drinken. Behoorlijke tegenvaller in België.

De familie op uitstap

 

Deze grote meneer kwam even afkoelen

Deze twee vrienden kwamen we regelmatig tegen rond ons verblijf. En ja, het was warm (vandaar mijn sjaaltje)

Hippotown
Het einde van onze vakantie logeerden we in Santa Lucia. Op hoeveel plaatsen kom je na je avondeten een gezin nijlpaarden tegen op de weg?!

Swaziland
Je kan tijdens je rondreis door Zuid-Afrika nog een ander land bezoeken, Swaziland. Alleen de grenscontrole is al een avontuur op zich.

Paardrijden in Swaziland. En ja Wesley zijn paard is te klein. Of Wesley te groot. Zoals je wil.

De mensen
Je hoort wel eens dat Zuid-Afrika onveilig is. Er zijn waarschijnlijk plaatsen waar je beter niet komt. Maar die hebben wij hier in België toch ook. We hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld.
De Zuid-Afrikaanse bevolking was ongelofelijk hartelijk. Ze moeten het vaak met veel minder stellen dan wij en dat zet alles wel weer even in perspectief. Een bezoek aan een schooltje ga ik nooit vergeten. Eens ze naar de middelbare school moeten, moeten ze elke ochtend en avond 15km wandelen. Want de bus kwam niet tot het dorp. Kan je het je voorstellen?

Bezoek aan een schooltje in Mabibi. Dat ga ik nooit meer vergeten.

De panoramaroute
Prachtige route om met de wagen te rijden. Je kan regelmatig uitstappen om van de prachtige natuur en de uitzichten te genieten. Vergeet zeker geen pannenkoeken te gaan eten bij Harrie’s in Graskop.

Over uitzichten gesproken…

De stranden
Je associeert Zuid-Afrika misschien niet meteen met een strandvakantie. En dat is maar goed ook want het zou zonde zijn om enkel op het strand te gaan liggen. Maar hier een daar een rustmomentje inplannen kan zeker geen kwaad. En ook daar heeft Zuid-Afrika prachtige plekjes voor.

Ooit al zo een groot strand voor jou alleen gehad?

Nog niet helemaal overtuigd? Neem dan een kijken op de blog voor het volledige reisverslag.

Als je in dit leven één verre reis maakt, laat het dan naar Zuid-Afrika zijn. Echt