Lopen doet ze nog niet. Of toch nog niet volledig zelfstandig. Al merken we de laatste weken een enorme vooruitgang en ik durf te zeggen dat het nu echt niet lang meer gaat duren. Maar babbelen daarentegen, dat gaat een pak vlotter dan dat leren lopen. En ik ben daar ontzettend blij mee want Mona heeft al een heerlijke woordenschat.

Een kleine babbelkous

Net voor haar geboorte schreef ik Mona een brief. In die brief zei ik dat ik hoopte dat ze een kleine babbelkous zou zijn. Wel, het lijkt erop dat ik het juist had. Hoelang ik daar nog enthousiast over zal zijn is een andere vraag natuurlijk.

Echt in zinnen spreekt ze uiteraard nog niet, ze is dan ook nog altijd maar 16 maanden. Maar ze kent best al wel wat woordjes die ze (meestal) ook juist weet te gebruiken.

Eén van de meeste gebruikte uitspraken van het moment is “boekje kijken.” Mona doet niets liever dan samen in boekjes kijken, de dieren benoemen en als ze geluid maken is het al helemaal top. Grote favorieten zijn hier de geluidenboekjes van Clavis. Al moet ik toegeven dat dat “boekje kijken” tijdens een urenlange autorit van Oostenrijk echt wel uit mijn oren kwam. Dat de dieren slapen gelooft ze nog niet.

peuter boek lezen

Boekje kijken?

Wat heeft ze zo nog allemaal te vertellen?

 • Mona: staat voor zichzelf en elk kindje dat ze ziet. Behalve Nina van de crèche, dat is Nina. Maar alle andere kindjes zijn Mona.
 • Hallo en byebye: meestal als de persoon al uit het gezichtsveld is en dus niemand mij gelooft wanneer ik zeg dat ze dat kan.
 • Wake: als ze dorst heeft of water ziet (kan ook een rivier, vijver, zwembad of regen zijn).
 • Tuutaa: is haar Little Tikes auto. Heel de dag door. Het is zowat het eerste wat ze zegt als ik ’s morgens met haar beneden kom. Momenteel kan ze trouwens alleen nog maar in achteruit met haar tuutaa.
 • Amaaaaaai: zegt ze te pas en te onpas. Als er iemand niest, ze ziet iets leuks, …
 • Oh oooooh: als ze iets laat vallen of we haar erop wijzen dat ze iets niet mag. Probeer dan je lach maar in te houden.
 • Oei: ongeveer zoals bij oh ooooh.
 • Poetse: als we na haar avondflesje haar tandjes gaan poetsen. Of op eender elk ander moment ze op haar verzorgingskussen ligt en ze haar tandenborstel ziet.
 • Paaaaj: staat voor paard. Maar ook voor koe, lama of alpaca.
 • Wauwwauw: staat voor hond.
 • Slapen: als het bedtijd is.
Little Tikes

Mona in haar “tuutaa”

Maar ook heel wat namen lukken al vrij goed. Mama, papa, vake, Ozzy, Anna (ik denk dat dat van speelgoed komt), … We proberen haar ook zoveel mogelijk woordjes te leren. Als ze bij m’n man in de auto zin op de terugweg van de crèche zegt mijn man woordjes die Mona dan herhaalt. “I love you” is mijn favoriet.

Ik vind het echt heerlijk om haar zo te zien bijleren. Toen we eerder deze week mijn mama haar ziekenhuiskamer binnenkwamen zei Mona vol overtuiging “amaaaaaai.” En dat toverde meteen een grote glimlach op oma haar gezicht.