Wanneer je zwanger bent wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op je bevalling. Je leest boeken en blogs (de mijne bij voorkeur). Je praat met vriendinnen, de gynaecoloog en een vroedvrouw. Je gaat op rondleiding in het moederhuis en misschien volg je ook enkele lessen prenatale kine. Je bent er klaar voor. You can do this!

Maar wat gebeurt er eigenlijk na die bevalling?

Ik betrapte mijzelf erop dat ik, in de mate dat het kan, vrij goed voorbereid was op de bevalling. Ik wist min of meer waaraan ik me kon verwachten. Het moment zelf is natuurlijk moeilijk te plannen. Maar ik schrok toch wel van enkele gebeurtenissen na mijn bevalling. Dus bij deze, toekomstige mama’s, deel ik graag enkele good to know’s voor de uren na de bevalling met jullie:

  1. Na de geboorte van je baby volgt nog de nageboorte. Ik ga hier niet teveel over in detail treden. Het spreekt voor zich. Ik herinner met vooral dat het een heel vreemd gevoel was.
  2. De uren na de bevalling komt de vroedvrouw geregeld op je buik/baarmoeder duwen. Bij dat duwen is er telkens ook bloedverlies. Later is dat vooral om te voelen dat je baarmoeder terug aan het krimpen is.
  3. Ik heb mijn bevalling doorstaan zonder epidurale. Dat heeft oa. als voordeel dat je na je bevalling in bad kan. Geen gezellig volgelopen schuimbad. Maar toch, je wordt opgefrist. En dat is na zo een workout best fijn. Toen ik uit het bad kwam, en naar de badkuip keek leek het wel een scène uit een horrofilm. Niet prettig om te zien.
  4. Na je bevalling krijg je een netbroekje met maandverband. Nee, niet van dat super-absorberend-ultra-dun maandverband. Wel groot en dik verband. 2 zelfs…
  5. Alles hangt. Mijn buik was ingezakt en hing. Dat had ik wel verwacht. Maar ook mijn billen en borsten hadden niets volume meer. Mijn spieren leken verdwenen. Gelukkig herstelt zich dat de dagen na de bevalling wel (toch een beetje).
  6. Zitten is niet zo aangenaam. Het is moeilijk een positie te vinden die je even kan volhouden. Liggen is een betere keuze.
  7. Plassen deed bijna evenveel pijn als de bevalling zelf. Goeie tip van de vroedvrouw was om te plassen in de douche. Ik vond dat eerste wat vreemd, maar het helpt. Echt!
  8. Alsof je nog niet genoeg had afgezien komen er ook nog eens naweeën. Ik had er wel van gehoord maar kon het me moeilijk voorstellen. Het is niet zo pijnlijk als je “echte” weeën, maar deugd doet dat toch ook niet.
  9. De eerste nacht met je baby is heel erg vreemd. Enkele uren ervoor zat die baby nog in je buik, nu ligt die daar in het bedje naast je. En dat baby’tje maakt rare geluidjes. Mona zei de eerste nacht “hey”. Of het leek er toch op. Veel geslapen heb ik niet. Een eerste korte nacht, waarna er nog vele zouden volgen.
  10. Tot slot, ongeloof. Je baby in je armen, voeden, wassen, troosten, … Hebben wij dat gemaakt? Zat dit in mijn buik?

Zoals ik in mijn bevallingsverhaal al meegaf is bevallen voor mij een van de meest pijnlijke ervaringen uit mijn leven geweest. Maar ook veruit het mooiste dat ik ooit heb gedaan. En al die gekke dingen die de uren na je bevalling gebeuren vergeet je eigenlijk best snel.

Welkom in je nieuwe leven mama. It will never be the same again.