De Efteling is zo’n uitstap waar ik met veel nostalgie naar mijn eigen kindertijd aan terug denk. Ik herinner me dan vooral de sprookjesboom en de rode paddenstoelen waar je voor een verplichte foto moest gaan opzitten. En eens je zelf een kind hebt, laat je haar natuurlijk ook graag kennis maken met de magische sprookjeswereld van dit mooie park.

In de winter?

De Efteling is hele hele jaar geopend. In de zomer lijkt het een logische uitstap. Niets leuker dan op een warme zomerdag kletsnat uit een waterattractie druipen. Maar in de winter? Brrrr!

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat de winter mijn 4e favoriete seizoen is. Een koude, zonnige winterdag? Prima! Maar koud en nat, nee dank je.

Maar daar trekt de Efteling zich helemaal niets van aan. Vanaf november tot en met januari krijgt de Efteling een winterse aankleding.

Hoe ziet dat er dan uit?

Beeld je een Efteling in met extra sfeerverlichting. Je kan tijdens de Winter Efteling ook gaan schaatsen of langlaufen en over het hele park zijn vreugdevuren. Heerlijk om je even te verwarmen en ondertussen te genieten een warme chocolademelk, een glühwein of een lekkere snack. Aan de vreugdevuren zijn optredens. Wij spotte tal van muzikanten en dat maakte het zo ontzettend gezellig.

Op dag 2 van ons verblijf heeft het ook heel hard gesneeuwd. Dat maakte onze ervaring van de Winter Efteling helemaal compleet. Feeërieker dan dat wordt het niet meer.

Je kan trouwens ook gewoon genieten van de attracties. De meeste zijn gewoon geopend. Mijn man en ik testte enkele achtbanen. De Efteling biedt hier trouwens een ‘babyswitch‘ aan. Zo kan je afwisselend op de attractie en kan de andere op je kind passen. Geweldig is dit!

Winter Efteling

Het Sprookjesbos by night

Winter Efteling

Vreugdevuren, muziek en gluhwein, ik ben fan!

Winter Efteling

Veel meer winters gaat het niet worden in de Winter Efteling

Winter Efteling

Veel meer winters gaat het niet worden in de Winter Efteling

Winter Efteling

Veel meer winters gaat het niet worden in de Winter Efteling

Ons verblijf

De Efteling is echt een groot park. Te groot om op één dag te doen. Bovendien zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden die je verblijf niet alleen vergemakkelijken maar ook helemaal top maken. Wij verbleven in een appartement in Bosrijk.

Het domein van Bosrijk dompelde ons echt helemaal in de sprookjeswereld onder. Onze kamer was netjes en enorm sfeervol. Er is een klein winkeltje, een zwembad en een restaurant aanwezig. Op 10 minuutjes stappen waren we in het park. Ideaal als je, net als ons, met een peuter zit die graag nog een dutje doet. Al wou onze peuter niet slapen en vooral ontdekken.

Winter Efteling

Mona kijkt uit over Bosrijk

Winter Efteling

Wakker worden in de Efteling

Efteling Bosrijk

Bosrijk

Bosrijk Efteling

Het zandkasteel van Klaas Vaak

Is het een aanrader?

Ja! Absoluut. Ik vind de Efteling zo al een prachtig park, maar die winterse sfeer maakte er echt iets magisch van. Mona is 1,5 en vele attracties kan ze nog niet doen. Hadden we ze laten doen zaten we nu nog op de carrousel denk ik. Ze was het hele weekend enorm gelukkig en keek haar ogen uit. Haar absolutie favoriet? De pannenkoeken van Polles keuken.

Polles keuken Efteling

Pannekoeken bij Polles keuken

Winter Efteling

Op de carrousel met papa

Je moet je natuurlijk wel warm aankleden. Mona zat het meeste van de tijd in de buggy. Omdat ze dan stil zit was ik enorm bang dat ze koud zou krijgen. Bleken wij ook nog eens de regenhoes van de buggy vergeten en in die sneeuw was dat echt wel nodig. Maar dat losten we op met een poncho. Zo beschermden wij Mona tegen de koude:

  • Body met lange mouwen + trui
  • kousenbroek met een lange broek erover
  • Kavat laarzen met wol gevoerd
  • Een winterjas
  • Muts + sjaal + handschoenen
  • Een fleece deken in de buggy
  • Een poncho tegen de sneeuw
Winter Efteling

Goed ingepakt tegen de koude en sneeuw