Jullie merkten ongetwijfeld op de blog al op dat wij graag weg zijn. Een daguitstap, op weekend of wat langer weg. Ik sta meteen klaar met ingepakte valies! En zeker met Mona vind ik het helemaal geweldig. Samen op ontdekking en mega veel tijd doorbrengen met elkaar. Voor onze zomervakantie deel 2 (we gingen ook al naar Frankrijk) trokken we naar Oostenrijk voor een echte gezinsvakantie.

Hmm, Oostenrijk, echt?

Ja echt. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie ook eerder dacht aan Spanje. Vooral omdat het zon-zeker is. Maar dan bedacht ik me dat Mona op een leeftijd is waarop ik geen hele dag met haar aan een strand of zwembad kan gaan liggen. En eerlijk, dat is ook niet echt het soort vakanties waar wij heel vrolijk van worden. We hebben graag afwisseling. Wandelen, rondrijden, stadjes bezoeken, gaan uit eten en wat relaxen aan het zwembad of het strand. We willen graag wat gezien hebben tijdens onze vakantie.

Toerisme Oostenrijk overtuigde ons om onze vakantie daar een kans te geven. Ik checkte het weerbericht angstvallig en wisselde nog snel m’n zomerkleedjes voor lange broeken en een jas. En ook voor Mona bestelde ik nog snel een jas, lange broeken en een muts. “”Het belangrijkste is dat we samen zijn” probeerde mijn man me te troosten als hij mijn teleurgestelde “we hadden naar Spanje moeten gaan” blik zag. Yeah right…

3 nachten in Wilder Kaiser

Ons eerste verblijf was 3 nachten in de regio Wilder Kaiser. Volgens Google Maps een 8 uur rijden. Maar wij deden er naar goede gewoonte wat langer over en kwamen 11u na vertrek aan in ons hotel. Geen 30°C, wel droog en zonnig.

We logeerden in het Leitenhof hotel. Echt prachtig en nogal luxueus. De kamer was ruim genoeg zodat Mona goed kon rondkruipen. Oh en zelfs “lopen” want ze zette er plots haar eerste 3 solo stapjes. Het eten was heerlijk en de zwemvijver super fotogeniek. Maar het was dus net te koud voor een duik. Het personeel is super vriendelijk, behulpzaam en is gekleed in traditionele klederdracht. Heel charmant.

Hotel Leitenhof

Hotel Leitenhof, de zwemvijver

Hotel Leitenhof

Mama en dochter aan de zwemvijver. Mona wou er heel graag in.

Hotel Leitenhof

Mona slaapt apart, maar op vakantie mag ze ’s morgens altijd even mee in bed

En wat doen je nu in Oostenrijk in de zomer?

Ik associeerde Oostenrijk ook altijd met een wintervakantie. Maar dat blijkt dus niet meer te kloppen. De laatste 10 jaar investeerde de regio ontzettend veel in zomeractiviteiten. Logisch ook. Want de accommodatie (hotels, skiliften), omgeving en personeel zijn er toch. Wij namen dus meermaals de skilift (de eerste keer voor ons 3) om te gaan hiken boven in de bergen.

Maar gewoon wandelen vinden de meeste kinderen niet echt leuk. Te saai, te vermoeiend en niet spannend genoeg. En daar hebben ze hier dus wat op gevonden.

Blotevoetenpad en hekserij in Hexenwasser, Söll

Hexenwasser bevindt zich aan SkiWelt lift Hochsöll op 1.150m hoogte. Het is een plaats van ontdekking en beleving in de bergen. Een beleving van water en heksen, Hexenwasser dus.

Zo heb je er bijvoorbeeld het langste blotenvoetenpad van Oostenrijk. Door het bos, het water, over stenen en door de modder. Een extra outfit voor je kinderen is geen overbodige luxe. Onderweg kom je 60 interactieve punten tegen waar heksen en tovenaars je op weg helpen om opdrachten uit te voeren of raadsels op te lossen.

Maar je kan er ook kaarsen van bijenwas maken in de bijenhut, zelf vers brood bakken of verse koemelk gaan drinken in de boerderij. Bij regenweer kan je terecht in ‘The Blue Wonder’ waar kinderen allerlei experimenten met water kunnen doen. Je kan echt makkelijk 2 dagen vullen in Hexenwasser.

En naar goede Oostenrijkse gewoonte zijn er uiteraard tal van eet-en drankgelegenheden te vinden. Wil je trouwens tijdens dat eten genieten van een geweldig uitzicht op ronddraaiend terras? Neem dan de skilift naar ‘Hohe Salve.’

Hexenwasser

Verse koemelk in de hut

Hexenwasser

Het heksenbos

Hexenwasser

Mona kijkt haar ogen uit

Hexenwasser

Oh ja, het regende in Hexenwasser

Ontbijt boven de wolken en een panorama hike naar Ellmi’s Zauberwelt

De volgend dag namen we vroeg in de ochtend de SkiWelt lift Bergbahn naar Brandstadl. In hut ‘Tanzbodenalm‘ genoten we boven de wolken van een geweldig uitzicht en een heerlijk ontbijt met lokale producten.

Na het onbijt hiketen we richting Hartkeiser. De hike bracht ons langs een meer, door een bos en langs vele koeien tot in Ellmi’s Zauberwelt. Ook dat is zo een paradijs voor kinderen en gecreëerd in navolging van het succes van Hexenwasser. Of waar onderlinge toeristenconcurrentie goed voor is.

Ellmi’s Zauberwelt is een sprookjesbos en vertelt het verhaal van Ellmatio, de ongehoorzame leerling tovenaar die door zijn meester in een kikker is omgetoverd. Om terug een jongetje te worden heeft hij hulp nodig van de kinderen in het betoverde bos.

Mona is nog net te jong om dat allemaal te begrijpen, maar het is echt een prachtig bos. Er is goed over nagedacht en het zit mooi in elkaar. Op de top kan je trouwens naar een uitkijktoren klimmen met een mooi panoramisch zicht. Enfin, dat hebben ze me toch wijsgemaakt. Want wij zagen alleen maar wolken die dag.

Oostenrijk

Ontbijt boven de wolken

Tanzbodedenalm

Honger!

Oostenrijk family hike

Tussen de koeien

Oostenrijk hike

Nergens een beter zicht dan bij papa in de rugzak

Oostenrijk family hike

HikeFie

Even genoeg van al die sprookjes en hekserij?

Ga dan naar Hintersteiner See. Een geweldig mooi, groot meer. Het is een prachtige hike langs het meer, door de bossen. Je komt er ook langs een boerderij waar de koeien met een bel rond hun hals lopen en er zelfs alpaca’s zitten. Ja, dat vond ik ook raar in Oostenrijk.

Of je kan uiteraard ook gewoon een dag genieten aan een zwemmeer of gaan fietsen.

Hintersteiner See

Alpaca’s, té schattig toch?

Hintersteiner See

Mona is nogal een dierenliefhebber

Hintersteiner See

Mama, mag ik zwemmen in de rivier?

Hintersteiner See

Dikke zoen voor Mona

Toegegeven, het is hier geweldig!

Dit waren onze eerste 4 dagen in Oostenrijk en ik was al helemaal verkocht. Geen zonovergoten dagen bij 30°C met mojito’s aan het zwembad. Wel enorm genoten van de natuur, de berglucht en van elkaar. Mona heeft echt haar ogen uitgekeken. Je kan ervoor kiezen om een zalige strand-zwembad vakantie met plezier op de glijbanen door te brengen en dat is echt helemaal prima. Maar ik denk echt dat je hier herinneringen maakt met je hele gezin. En wij hebben ondertussen de hike microben helemaal te pakken. Dat kan je lezen en zien in mijn volgende verslag!