Onlangs werden we door Het huis van het Kind, Heist-op-den-Berg uitgenodigd voor een infoavond rond zindelijkheidstraining. Omdat dat er hier ook stilaan zal aankomen gingen we luisteren. Ik vond het best nuttig en ik deel de tips graag met jullie.

Onze kinderen zijn later zindelijk

Blijkt dat onze kinderen maar liefst 12 tot 15 maanden later zindelijk zijn dan pakweg vijftig jaar geleden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat onze peuters goede luiers dragen en dus amper last hebben van een natte broek. Maar natuurlijk ook dat de ouders gewoon minder tijd hebben om ermee bezig te zijn.

Zindelijksheidstraining is een opvoedingstaak, maar ook een leerproces

De meeste kinderen worden zindelijk tussen de leeftijd van twee en vijf jaar. Dat is dus best een ruime tijdspanne en alles binnen die periode is ook normaal.

Het zindelijkheidsproces is ook wat anders dan de eigenlijke training. In de proces fase merk je vooral een toenemende interesse in het potje. Je kind gaat af en toe op het potje en heel soms is er ook iets in dat potje. Maar de pamper blijft meestal aan. Tijdens de training verdwijnt de luiers en gaat je kind ook effectief op het potje.

Wanneer is je kind klaar voor zindelijksheidstraining?

Als je merkt dat de pamper van je peuter langer droog blijft (twee uur) en er interesse komt in het toilet, dan zou het wel eens het moment kunnen zijn om er stilaan mee van start te gaan. Let wel op, er mag absoluut geen druk achter zitten. Idealiter is om het potje spelenderwijs te introduceren. Hoe meer stress je op je kind legt, hoe langer het zal duren.

Wat kan je doen om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen?

Er is interesse
Snak je naar een moment alleen op het toilet zonder “pottekijkers”. Wacht daar nog maar even mee. Neem je kind gerust mee naar het toilet. Zo merken ze dat het de normaalste zaak van de wereld is en iedereen het doet.

Maak ze vertrouwd met het potje
Leg uit wat het potje is en waarvoor het dient. In het begin zal je kind er misschien eerder speelgoed inleggen of de pop op het potje zetten. Ook dat is normaal. Laat hen het maar rustig ontdekken.

Zet ze regelmatig op het potje
Zet je kind gerust in blote billen op het potje. Maar laat hen er geen half uur opzitten. Als er na drie tot vijf momenten niets in het potje is, haal je ze er af en probeer je later gewoon opnieuw. Vermijd wel de vraag “gaan we op het potje?”. Ja-nee vragen worden immers meestal met een droge “nee” beantwoord. Probeer dit ook op vaste tijdstippen te doen. Bijvoorbeeld telkens voor en na een dutje. Jongens zet je trouwens ook zittend op het potje.

Belonen mag
Als er iets in het potje is mag je gerust enthousiast applaudisseren. Is er niets in het potje of volgt er een ongelukje, word dan niet boos. Blijf rustig en begin niet met straffen, dat heeft vaak net het omgekeerde effect.

Een zomer in blote billen
De lente of zomerperiode is ideaal om te starten met de zindelijksheidstraining. Je kind kan gerust in blote billen rondlopen en dat is toch weer een obstakel minder richting het potje.

Je kan bijvoorbeeld ook een onderbroekje aandoen en daarover een pamper. Op die manier voelen ze de natte broek wel en het kan een tussenstap zijn naar het effectief zonder pamper laten lopen.

Enkele tips en weetje:

  • Als je echt start met zindelijksheidstraining, laat de pamper dan uit. Behalve ’s nachts.
  • Zorg ervoor dat iedereen dezelfde manier toepast. Stem dus af met de opvang zodat zij niet plots de pamper wel aandoen.
  • Zorg voor een ergonomisch maar eenvoudig potje. Het is belangrijk dat de voeten op de grond staan.
  • Muziek en lichtjes op een potje hoeven niet. Integendeel, je kind zou ervan kunnen schrikken.
  • Zet meerdere potjes in huis.
  • Als je peuter een bodytje aanheeft kan je deze aan de zijkant/bovenkant knopen. Zo voorkom je dat de body nat wordt.
  • Voor de echte zindelijksheidstraining is een onderbroekje handiger dan een body.
  • Wil je kind liever met een verkleinbril op het toilet is dat ook prima. Maar zorg ook hier voor een verhoogje voor steun voor de voetjes.
  • Zorg voor eenvoudige kleding. Dus geen kousenbroek bij je dochter. Maar liever ook geen broek met knopen. Ga voor een broekje dat ze makkelijk zelf aan en uit kunnen doen.
  • Het heeft geen zin je kind ’s nachts uit bed te halen om op het potje te zetten. De zindelijkheid ’s nachts wordt volledig hormonaal bepaald en je kind heeft hier geen vat op. Dat heeft vaak meer tijd nodig. Een pamper ’s nachts is dus geen enkel probleem.
  • Een éénjarige heeft amper een blaasinhoud van 80ml. Bij een volwassenen is dit maar liefst 500ml.
  • Kleine baby’s plassen tot wel 40 keer per dag. Ze hebben dan ook een miniblaasje.

Als de zindelijksheidstraining niet lukt, probeer het dan niet te forceren. Het is het beste om op dat moment even de pampers terug boven te halen en vier weken later opnieuw te proberen.

Tot slot, veel lees- en kijkplezier

Het is aangeraden om samen met je kind boekjes te lezen. Het helpt hen het hele gebeuren te kaderen en te normaliseren. Enkele tips:

Een ook het filmpje ‘Prinses op het potje’ is leuk om samen te kijken.

Veel succes!